Zioła bardzo często goszczą w przydomowym ogródku, na balkonach oraz kuchennych parapetach. Zdarza się jednak, że aromatyczne rośliny szybko więdną, a ich właściciele nie rozumieją, jaka jest przyczyna tego zjawiska.
Cudownie mieć w ogrodzie pięknie pachnące zioła. Wydawać by się mogło, że tam będą miały najlepsze warunki. W kwestii ekspozycji na słońce, faktycznie – zioła bardzo lubią mieć do niego dostęp (dzięki niemu, wydzielają olejki eteryczne i inne substancje chemiczne które odstraszają szkodniki, ale także decydują o aromacie ziół), jednak podczas obfitych deszczów, po których gleba staje się mocno przesiąknięta, zioła mogą zwiędnąć.
Z tego względu najwygodniejszą formą hodowania ziół, jest wsadzenie ich do doniczek. W końcu doniczki także można wystawić na zewnątrz i tym sposobem ozdobić np. balkon, czy ogrodowy skalniak.
Należy jednak pamiętać, że zioła doniczkowe podczas wzrostu zużyją wszystkie zawarte w niej początkowo składniki odżywcze. Dodatkowo, składniki odżywcze są wypłukiwane z gleby przy każdym podlewaniu, a podlewać trzeba często – do momentu aż ziemia będzie wilgotna. Nie należy przelewać rośliny.
W przypadku ziół doniczkowych najważniejszy jest dobry drenaż i wielkość doniczki. Kształt doniczki nie jest tak ważny jak jej rozmiar. Większy pojemnik wypełniony ziemią doniczkową wolniej wysycha, a roślina może w niej swobodnie rosnąć. Warto więc wybrać dużą donicę i ustawić w niej różne rodzaje ziół – oczywiście należy zwrócić uwagę na to, czy mają podobne preferencje do prawidłowego rozwoju.
Pamiętaj o systematycznym przycinaniu. Możesz również „podskubywać” górne listki. Dzięki temu roślina będzie produkować większą ilość zdrowych, aromatycznych liści. Nie przycinaj równomiernie całej rośliny, dzięki temu liście będą stale rosnąć. Takie przycinanie zniechęci roślinę do pączkowania i kwitnienia, co w przypadku ziół jest szczególnie ważne, bo często kwitnienie zmienia smak liści. Zerwij zalążki kwiatów.
Chociaż zioła są odporne na szkodniki, zdarza się, że zaatakują je owady, grzyby, pleśnie i inne niekorzystne czynniki. Tu z pomocą przychodzi nasz nawóz Ziołowit, zawierający w swoim składzie substancje promujące rozwój korzystnych mikroorganizmów glebowych. Mikroorganizmy te zwalczają mikroby chorobotwórcze.
Produkowany przez nas nawóz Ziołowit jest naturalny, dlatego pozwala ziołom prawidłowo się rozwijać oraz zachowuje ich aromat. Nawóz powstał z oryginalnego Guano pochodzącego z wysp peruwiańskich. Ziołowit po aplikacji uwalnia składniki odżywcze z różną prędkością – dzięki temu zapewnia stabilny dopływ składników odżywczych bez nagłych wzrostów stężenia nawozu, zapobiegając w ten sposób poparzeniu delikatnych korzeni roślin zielnych.
Pamiętaj jednak, że zbyt obfite nawożenie, szczególnie nawozami mineralnymi, może spowodować, że zioła będą mniej aromatyczne i utracą swoje właściwości. Z tego względu używaj naszego specyfiku zgodnie z instrukcją zamieszczoną na opakowaniu.
Leave A Reply